2016. május 11., szerda

Pályázat családi házasoknak!


Jó hír a családi házban élőknek, hogy július 1-jétől lehetőség nyílik pályázatot benyújtani családi házak energiahatékonysági korszerűsítésére, felújítására.

Az Otthon Melege Program keretében került meghirdetésre a "Családi házak energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása”  alpogram 5milliárd forint keretösszeggel.

A családi házban lakó magánszemélyek megfelelő támogatás nélkül gyakran nem tudják megoldani az épületenergetikai korszerűsítéseket célzó beruházások megvalósítását, ugyanis ezek igen költségesek lehetnek, és nem mindenki engedhet meg magának ekkora kiadást. Pedig a családi házak elavult fűtés-, melegvíz- és energiaellátó rendszerei, valamint a gyenge minőségű hőszigetelés jelentős energiaveszteséget, ezáltal pedig többlet széndioxid kibocsátást okoznak.

Azonban a támogatás nyújtásának elsődleges célja az energiahatékonyság javítása, az éghajlatváltozás növekvő kockázata miatt a környezetvédelmi beavatkozások egyik legalapvetőbb formája a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok emissziójának csökkentése.

Ezzel a pályázati kiírással lehetőség nyílik a családi házban élő lakosság számára vissza nem térítendő támogatás felhasználásával lakóépületeik korszerűsítésére, felújítására.  Ilyen módon pedig hozzájárulnak az ország energiahatékonyságának növeléséhez, valamint klímavédelmi céljaihoz is.

Az alprogram célja a családi házak energetikai korszerűsítése és felújítása. Így energia-megtakarítást eredményező, épületenergetikai korszerűsítés megvalósítását célzó beruházások támogathatóak. Például többek között igénybe vehető támogatás a fűtött helyiségek külső nyílászáróinak cseréjére, az épület homlokzatának hőszigetelésére, épületgépészeti rendszerek energia-megtakarítást eredményező felújításra, illetve az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítására. Továbbá a megújuló energiafelhasználás kialakítását, növelését
szolgáló rendszerek kiépítésére, a fűtési/fűtési-és használati melegvíz rendszer hőtermelő berendezés cseréjére, valamint a meglévő fűtési rendszer hőleadóinak és/vagy csőhálózatának kialakítására, korszerűsítésére is igényelhető támogatás.

Támogatás a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően az elszámolható költségek 40-55%-ára kapható. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, mértéke pedig a fejlesztéssel várhatóan elérhető minden megtakarítható CO2 kg/év egységre 900 forint, de a maximális összege a megvalósítandó fejlesztés komplexitásától függően épületenként és magánszemélyenként 1.250.000 - 2.500.000,- Ft.

A maximális támogatás mértéke az elszámolható költségek 55 %-a, de maximum 2.500.000 Ft, amennyiben a pályázó a hőszigeteléssel egyidejűleg egy további energiahatékonysági fejlesztést, és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki, 50 %-a, de maximum 2.000.000,- Ft, amennyiben a pályázó hőszigetelést, és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki, 45 %-a, de maximum 1.500.000,- Ft, amennyiben a pályázó egy energiahatékonysági fejlesztést és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert épít ki és 40 %-a, de maximum 1.250.000,- Ft amennyiben a pályázó egy típusú fejlesztést valósít meg a beruházás keretében.

Pályázni a forrás kimerüléséig van lehetőség. A vissza nem térítendő támogatás keretének kimerülése esetén az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hivatalos honlapján valamint a pályázatbenyújtó felületen értesíti a pályázókat. Azonban az Otthon Melege Program pályázatait nagy érdeklődés kíséri, és a keretek gyorsan kimerülhetnek, így nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a pályázást.

A pályázatokat a benyújtás sorrendjében dolgozzák fel, de szakmai (környezet- és éghajlatvédelmi, műszaki, energetikai, közgazdasági) és pénzügyi szempontok szerint kerülnek értékelésre. A nem megfelelő hatékonyságú pályázatokat elutasíthatják. A befogadott pályázatok pedig az értékelői javaslatok alapján, régiós megbontás szerint, szakaszosan kerülnek miniszteri előterjesztésre.

Ha biztosra szeretne menni, hogy megfelelő pályázatot nyújt be, célszerű szakértő segítését kérni!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!