2016. május 24., kedd

3 hiba, melyet elkövethetünk lakásvásárláskor


Lakást venni komoly döntés, hiszen valószínűleg hosszú távra választunk új otthont és nem kis összeget fogunk otthagyni érte. Így nem árt alaposan megfontolni, mit és mennyiért veszünk, felmérni a lehetőségeinket, körülnézni az ingatlanpiacon,  és csak kellő tájékozódás után választani. Azonban van néhány jellemező hiba, melyet sok lakásvásárló elkövet, és később esetleg emiatt bánja meg döntést. 



Most megmutatunk 3 ilyen hibát!





1.Beleunni a keresésbe

Rátalálni a megfelelő ingatlanra hosszú folyamat, ritkán megy egyik napról a másikra. Sokat meg kell tekinteni személyesen, melyek közül több okozhat csalódást, nem ritka, hogy a hirdetés eltúlzott, és valójában az ingatlan a közelébe sem ér a leírtaknak. Még akadhat több majdnem tökéletes is, mely esetén csak egy-két dolgot kifogásolunk. Azonban sokan beleunnak a keresgélésbe, és pár lakás után feladják, abból választanak, amit eddig láttak, még ha igazán egyik sem tetszik nekik. Pedig kár sajnálni az időt a tökéletes megtalálásra, hiszen  ott fogunk élni, és az elején még kis hiányosság vagy hibák, napról napra nagyobbnak tűnhetnek, még végül megbánjuk, hogy hamar feladtuk a keresést. Ne sajnáljuk az időt, járjunk ingatlanról ingatlanról, még rátalálunk a legjobbra, csak a tökéletessel elégedjünk meg!





2. Nem gondolni a jövőre

Ugyan a lakásvásárlás egy hosszú távú döntés, de így is célszerű számolni a későbbi eladhatósággal. Lehet, hogy most még nem gondoljuk, hogy el akarnánk majd adni, de nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, bármikor történhet olyan, ami miatt költözünk kell, azonban, ha nehezen eladható lakásunk van, ez nem fog könnyen menni. Ugyan lehet nekünk szimpatikus egy mindentől távoli ingatlan, de az eladhatóságnál fontos tényező lehet a megközelíthetőség, ahogy például az iskola, boltok, posta, buszmegálló, orvosi rendelő, gyógyszertár közelsége is. Az sem mindegy milyen a környék, liftes házról van-e szó, hányadik emelet, milyenek a szomszédok, van-e erkély, mennyi a közös költség és még sorolhatnánk. Rengeteg tényező befolyásolja az eladhatóságot, így jobb, ha kikérjük egy szakértő véleményét is, aki tudja, milyen ingatlanra, mekkora a kereslet, és később melyiket adhatjuk el könnyedén jó áron. 


3. Nem merni alkudni

Emberfüggő, ki milyen alkudozó típus, van, aki még a szupermarketben is alkudni próbál, van, aki pedig kerül minden ilyen jellegű szituációt, neki az az ár, amit mondanak, ha tetszik neki, ha nem. Sokan nem mernek alkudni, pedig az ingatlaneladók közül jó páran már belekalkulálják az árba az alkut is, és annyival többért árulják az adott lakást vagy házat. Azonban, aki meg sem próbál alkudni, ő ennyivel többet fog érte fizetni, hiszen nem fogja az eladó azt mondani, hogy adjon kevesebbet, ha a ő megadja a többet. Pedig azzal nem vesztünk semmit, ha megpróbálunk lefaragni az árból, maximum nem engednek belőle, de akkor is legalább megpróbáltuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!