2016. április 29., péntek

Miben változott a CSOK? Kinek mire és mennyi támogatás jár most?

Bár már 2015 július 1-je óta igényelhető a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, azonban azóta több módosításon és kiegészítésen is átesett.

A legutóbbi változtatásokat bemutató kormányrendeleteket „Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról” és „A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről” a Magyar Közlöny 2016. évi 16 számában tették közzé. 


Ez alapján nézzük meg, most kinek mire és mennyi támogatás járhat.


Az egyik lényeges változtatás, hogy csak a gyermekszámtól függ a támogatás mértéke új és használt ingatlan esetén is, törlésre kerültek a négyzetméterár-maximumok, de a használt lakásoknál megadtak egy általános maximális értékhatárt, mely 35 millió forint.

Azonban minimum alapterületet határoztak meg a következők szerint:

Használt lakás esetében a lakás hasznos alapterületének el kell érnie:
a) egy gyermek esetén a 40 négyzetmétert,
b) két gyermek esetén az 50 négyzetmétert,
c) három gyermek esetén a 60 négyzetmétert,
d) négy vagy több gyermek esetén a 70 négyzetmétert

Új lakás esetében az a családi otthonteremtési kedvezménnyel építhető, illetve vásárolható lakáshasznos alapterülete:
a) egy gyermek esetén legalább 40 m2 ,
b) két gyermek esetén legalább 50 m2 ,
c) három vagy több gyermek esetén legalább 60 m2 .

Új lakás esetében családi otthonteremtési kedvezménnyel építhető, illetve vásárolható egylakásos lakóépület hasznos alapterülete:
a) egy gyermek esetén legalább 70 m2 ,
b) két gyermek esetén legalább 80 m2 ,
c) három vagy több gyermek esetén legalább 90 m2

Fontos még a csok összege is, mely új lakás vagy családi ház építésénél, vásárlásánál egy gyermek
esetén 600 000 Ft, kettőnél 2 600 000 Ft, három vagy több gyermek esetében 10 000 000 Ft. Használt lakások vásárlása, bővítése esetén a csok összege egy gyerek után 600 000 Ft, két gyerek után 1 430 000 Ft, három után 2 200 000 Ft, valamint négy vagy több gyerek után 2 750 000 Ft.

Továbbá házastársak, fiatal házaspárok és élettársak is igényelhetik a csok-ot, de feltétel a házasság megléte a vállalt gyerekek utáni támogatásnál, és ebben az esetben a kérelem benyújtásának időpontjában legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie.

Új lakás esetén gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb három, egygyermekes fiatal házaspár legfeljebb kettő, kétgyermekes fiatal házaspár egy gyermek születését vállalhatja. Emellett megszabtak határidőt is a gyermekvállalásának teljesítésére, amely 4 év egy gyermek vállalása esetén, 8 év kettőnél, és 10 év három vagy több gyermek vállalása esetében. Használt lakásnál azonban fiatal házaspár három gyermeket nem, csak egyet vagy kettőt vállalhat. A gyermekvállalás teljesítésébe pedig beletartozik a támogatott által örökbefogadott, valamint bírósági vagy hatósági határozat következtében utóbb a háztartásába került vér szerinti gyermek is.


Amennyiben szeretné tudni Ön mekkora támogatásra jogosult, egy pénzügyi szakértő minden kérdésére pontos választ tud adni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!