2015. november 17., kedd

Hasznos fogalmak a pályázatokhoz


Korábban már segítettünk néhány fogalom értelmezésében, pontosításában  a pályázattal kapcsolatos pénzügyi tudnivalókból, hogy egyszerűbb legyen a pályázati kiírások, útmutatók értelmezése. 

Most nézzünk meg még néhány fogalmat, melyekkel gyakran találkozhatunk, ha pályázni szeretnénk.


Operatív Program

 tagállam által benyújtott  a Nemzeti Stratégiai Referencia Keret végrehajtására vonatkozó, több évre szóló prioritások egységes rendszerét tartalmazó dokumentum, mely valamilyen fejlesztési stratégiát határoz meg. Ezt a Kormány előterjesztése alapján az Európai Bizottság hagyja jóvá.


Irányító Hatóság (IH)

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kijelölt szervezeti egysége.  Feladata a felelősségi körébe tartozó operatív program(ok) stratégiai irányítása, a program végrehajtásának felügyelete és szabályszerűségének biztosítása. Az IH  felelős a támogatás hatékony és szabályszerű megvalósításáért.


Közreműködő Szervezet (KSZ)

Az operatív programok végrehajtásának adminisztratív, pénzügyi feladatait ellátó szervezet. A feladatai az irányító hatóság és a közreműködő szervezet közötti együttműködési megállapodásban kerülnek rögzítésre.



Kedvezményezett

A Közreműködő Szervezettel a Támogatási Szerződést megkötő szervezet, vagyis a támogatásban részesült pályázó.  


Kifizető Hatóság

Egy olyan szervezet, amely a tagállam által a kifizetési kérelmek összeállítására és benyújtására, valamint az Európai Bizottságtól érkező kifizetések fogadására van kijelölve.
Magyarországon minden Operatív Program vonatkozásában a Nemzetgazdasági Minisztérium a Kifizető Hatóság


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!