2015. november 24., kedd

A rossz alkupartner ismérvei


Korábban már bemutattuk, hogyan ismerhető fel ingatlanvásárláskor a jó alkupartner, mikor indulunk jó eséllyel az alkudozásban. Azonban megesik, hogy nem akar az eladó engedni az árból, nem tudunk alkudni, vagy ha tudunk is, nem sokat. 

Most nézzük meg, mely típusú eladó jelenthet problémát az alkudozásban, azaz milyen a rossz alkupartner.


A rossz alkupartner:



Aki nem reális.

Az az eladó nehezen fog engedni az árból, akinek nincsenek reális ismeretei a piaci árakról, csak az vezérli, hogy annyiért adja el az ingatlant, amennyi pénzre neki szüksége van, függetlenül attól ér-e annyit vagy sem.


Aki már kinézte az új ingatlant.

Az előbbi típushoz köthető ez a típusa is az eladóknak. Ők azok, akik már kiszemelték új otthonukat, és tudják, mennyi pénzre van szükségük, hogy az meg is vehessék, így ekkora összeget mindenképp kapni akarnak a lakásukért, hiszen máshogy nem tudják megvenni az újat.


Akinek bérlője van.

Az a tulajdonos, akinek ingatanában bérlő van, ha nincs sürgősen szüksége az összegre, akár hónapokig is várhat, hogy olyan vevő jöjjön, aki annyit ad az ingatlanért, amennyit ő kér érte. Hiszen ilyenkor a lakás neki nem jelent plusz kiadást, sőt még bevétel forrás is számára a bérleti díj.


Aki érzelmileg kötődik az ingatlanhoz

Aki sok mindent csinált, újított fel saját kézzel otthonában, vagy épp túlzottan személyre szabta otthonát, az hajlamos túlértékelni azt, hiszen érzelmileg kötődik hozzá, a szemében sokkal többet érhet, mint valójában.


Aki csak kíváncsi

Olyan eset is van, mikor csak kíváncsiságból meghirdeti a tulajdonos az ingatlant, hogy megtudja, mennyiért tudná eladni. Ilyenkor vagy nem is akarja igazán eladni, vagy mindegy neki, mennyit kell várnia a tökéletes vevőre, de hajlandó várni rá. Csak akkor adja el a lakást, ha neki megfelel az ár, amit adnak érte.


Aki egyedi ingatlant árul

Nem könnyű alkudozni, ha olyan ingatlant szeretnénk megvenni, melyhez nem sok hasonló van a piacon, hiszen ilyenkor nincs viszonyítási alapunk, nem tudjuk mivel összehasonlítani, így az eladó annyit kér érte, amennyit jónak lát.


Aki profi

Aki jól ismeri a piacot, például egy ingatlanos, vagy ingatlanügyekkel foglalkozó jogász, vagy egyéb ingatlanokban jártas szakember nem sok esélyt fog adni az alkura, hiszen ő pontosan tudja, mennyit ér az ingatlan, és mennyiért tudja eladni, ha nem nekünk, akkor majd másnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!