2015. november 10., kedd

4 tipp spóroláshoz


Kifogást könnyű találni, ha arról van szó, miért nem tudunk havonta félretenni egy adott összeget későbbi céljaink megvalósítására. 


Azonban, elhessegetjük a gondolatot, hogy nekünk annyi pénzünk úgysem lesz. Biztos, hogy nem? Végiggondolta már valaha, mennyit spórolhatna, ha csak egy kicsit jobban odafigyelne kiadásaira?


Nézzünk meg csak néhány alapvető lehetőséget, amivel spórolhat!




1. Írjon listát!

Írja össze egy hónapig, mire mennyit költ, minden egyes blokkot, számlát őrizzen meg, így hónap végén könnyen át fogja látni, melyek azok a területek, amelyekre sokat költ és amelyeken spórolhatna. Meg fog lepődni, hogy az olcsó apróságokból is mekkora kiadás jön össze egy hónap alatt, ráadásul valójában mennyi tétel felesleges volt ezek közül.






2. Legyen tudatos vásárló!

Nincs kedve bevásárolni, inkább csak leugrik a sarki kisboltba? Vagy épp folyton elfelejt valamit, de
a sarki közértben úgyis van? Ugyan kicsit drágább, de közel van? Sokat spórolhat, ha tudatosan vásárol, összeírja, mire van szüksége, utána néz, mit hol érdemes vásárolni, hol olcsóbb, hol akciós, és így akár 10 ezret vagy még többet is félretehet egy hónap alatt.




3. Csomagoljon ennivalót!

Munka közben csak kiugrik a boltba valami harapnivalóért vagy futártól rendel ebédet, esetleg a közeli étteremben eszik?  Ha otthon elkészíti az ételt, sokkal olcsóbban fog kijönni, mintha előre elkészített, sokszor nem is egészséges ételekre költ. Így nem csak a pénztárcájának, de az egészségének is jót tehet.





4. A dohányzás súlyosan károsítja a pénztárcáját is!

A dohányzás káros az egészségre, ezt már biztosan tudja, de kiszámolta már mennyit spórolna, ha
leszokna?
Egy egyszerű matekpélda: Ha naponta elszív fél dobozzal, és egy doboz cigaretta 1000 Ft, egy hónap pedig 30 nap, akkor hány forintot spórolna, ha ezt a pénz inkább a malacperselybe dobná? A példa szerint két naponta  költ el 1000 Ft-ot,  tehát 30 nap alatt 15 ezret költ cigarettára. Nem is kevés pénz ugye?



Ha valóban szeretne spórolni, nem olyan nehéz, mint gondolta. Persze kifogást találni nyilván egyszerűbb, de ha valóban szeretne félretenni, nem lehetelten.


Ráadásul, ha lakáscélra gyűjt, és a takarékoskodáshoz a lakástakarékot választja, akkor még az állam is segíti a célja elérésében, és megtakarításához a kamatok mellett még akár évi 72 000 Ft-ot is hozzátesz. Így már megéri?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!