2014. december 4., csütörtök

Óvjad otthonod, védd értékeid!

Az otthonokban történő károk közül az egyik leggyakrabban előforduló esemény, a betörés, illetve a besurranással járó lopások. Különösen elmondható ez az évnek azon időszakaiban, amikor nyaralás, vagy ünnepek miatt az ott lakók hosszabb időre hagyják őrizetlenül értékeiket.


Joggal merül fel tehát ilyenkor az az igény, hogy mit lehet tenni az így bekövetkező károkkal szemben?

Fontos része a megoldásnak az, ha olyan megfelelő biztosítási védelem kerül kiválasztásra, melyben mindazon vagyonértékek teljes értéken szerepelnek, amelyek az ilyen károkozáskor áldozatul eshetnek. Gondolok itt arra, hogy egy jó biztosításnak tartalmazni kell a lakásban található összes ingóság értékét, illetve előrelátónak kell lenni az esetleges rongálásokat illetően is.

Nem elhanyagolható azonban az sem, hogy minden bekövetkező kárral, így a betöréssel szemben is az egyik leghatékonyabb megoldás a megelőzés. Kiemelt hangsúlyt kell fektetni a tulajdonosoknak arra, hogy preventív eszközök alkalmazásával csökkentsék egy eltulajdonítás valószínűségét.


Ebben a Biztosítók is partnerek, hiszen ők a biztosítás megkötésekor pontos tájékoztatást adnak arról, milyen esetekben vehető igénybe a biztosítói szolgáltatás, mik a kizárások, a mentesülések. Szintén részletesen megfogalmazásra kerülnek a feltételekben azok a szabályok, amiket a szerződőknek be kell tartani a bekövetkezés minimalizálása érdekében. Ezek az úgynevezett kármegelőzési kötelezettségek.

De vajon mennyire közérthető a Biztosító nyelvezete egy Ügyfél számára? Pontosan tudja, hogy a Szolgáltató mikor mire gondol? Nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy egy laikus rengeteg ponton elbizonytalanodik, ha a szövegezést végigolvassa.


Most egy csokorba szedtük a leglényegesebb tényezőket, amikre mindenképpen figyelni kell.

Bejárati ajtók

A minimális mechanikai védelem esetében valóban minimálisak a követelmények. Az ajtó legyen tömör, de a vastagságára, anyagára semmilyen előírás nincs. Ez azt jelenti, hogy akár egy üvegezett ajtó is megfelel. Mindössze egy darab biztonsági zár szükséges rá.
 
Épületek zárásához a leggyakoribbak a hengerzárak, illetve a kéttollú kulcsos zárak. Ma már nagyon ritkán találkozni olyan épülettel, ahol nem megfelelő a zár. A leggyakoribb probléma sokkal inkább az, hogy nagyon régi, még egytollú kulcs működteti a zárat, ami nem minősül biztonsági zárnak, ugyanúgy, ahogy a hagyományos lakat sem. Szintén ügyelnünk kell arra, hogy a zárnyelv hossza legalább 10 mm legyen.


Kell rács az ablakra?

Sokszor még ma is találkozunk azzal a tévhittel, hogy a Biztosítók nem fizetnek, ha nincs rács az ablakokon. A minimális mechanikai védelemhez nincs szükség rácsra. Arra azonban mindenképpen ügyelni kell, hogyha elmegyünk otthonról, akkor az ablakokat gondosan csukjuk be.


Jó tudni!

Az olyan nyitva hagyott ablakon történő behatolás, amelynek a külső járószinttől mért alsó él magassága 3 méter (egyes szerződések esetében 2 méter) alatt van, nem minősül betörésnek. Ez kizárás egy betöréses kártérítést illetően (nem valósul meg a "lezárt helyiségbe történő behatolás" feltétele). Amennyiben azonban az előbb írt párkánymagasság felett hagyunk nyitva ablakot és azon keresztül valamilyen segédeszköz használatával (például: létra) mászik be a betörő, az már betörésnek minősül.
 

Néhány szó a páncélszekrényekről
 
Ha az elzárható értéktárgyaink (jellemzően ékszerek) értéke meghaladja a 800.000 - 1.000.000,- Ft-ot (feltételektől függően), akkor a Biztosító előírja a MABISZ minősítésű széf (értéktároló) használatát. Ugyanilyen szigorú zárás érvényes készpénzbiztosítás esetében is, amikor az épületben tárolt pénz meghaladja a 100.000,- Ft-ot.


Nem előírás, de jó megfogadni!

  • Az egyik leggyakoribb behatolási mód a hengerzár törés. Ennek elkerülésére célszerű a hengerzárra kívülről vastag pajzsot felszerelni. Ezt a pajzsot a belső oldalról az ajtólapon áthatoló, de kívülről nem látszó csavaroknak kell tartani. Természetesen azonban minél több zár van az ajtón, annál nehezebb a betörő munkája, így ha van rá lehetőségünk, akkor szereltessünk fel egy második zárat is
  • Ügyelni kell arra is, hogy az ajtótokba vésett úgynevezett zárlemez (ami a kulcs elfordításakor a zárnyelvet befogadja) vastagabb anyagú és erős csavarokkal rögzített legyen.
  •  Üvegtörés ellen is lehet védekezni betörésvédelmi fóliával. Ennek azonban csak akkor van értelme, ha az ablak tokszerkezete megfelelő szilárdságú és záródású.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!