2014. december 5., péntek

Hogyan kereskedhetek a tőzsdén?


A tőzsdén közvetlenül nem kereskedhetünk, hacsak nem vásárolunk tőzsdetagságot magunknak 200-500 ezer dollárért. Ezen kívül rengeteg követelménynek kellene még megfelelnünk. Nem valószínű, hogy ezeket teljesíteni tudnánk. A mai tőzsdetagok döntően jogi személyek, s a képviseletükben eljáró alkuszok rendszerint e brókercégek alkalmazottai. Mi keressünk inkább más megoldást.


Kereshetünk olyan valakit, aki rendelkezik tőzsdetagsággal és őt bízhatjuk meg, hogy bonyolítsa le az általunk kért tranzakciót. Kik lehetnek ezek a tőzsdetagok?

Brókerek / bizományosok / alkuszok: díjazás ellenében, megbízás alapján, saját nevükben, de a megbízó számlájára folytatnak adásvételi tevékenységet. Ilyenek a brókercégek.

Dealerek: saját nevükben is és megbízás alapján is üzletelhetnek, nekik több jogosultságuk van, mint a brókereknek. Ilyenek lehetnek bankok, vagy befektetési vállalkozások, alapkezelők.

A brókercégek pénzügyi vállalkozások, melyek értékpapírok adásvételével foglalkoznak. Ezen tevékenységért megbízási díjat, azaz eladási- és vételi jutalékot számolnak fel a megbízónak. A nagy brókercégek rendelkezhetnek tőzsdetagsággal, a kisebb brókercégek a tőzsdeügynökökön keresztül végzik ezt a tevékenységet.

Ahhoz, hogy kereskedni tudjunk mindenképpen nyitnunk kell egy értékpapír számlát. A számlanyitáshoz mindenképpen személyesen is meg kell jelennünk, mivel a 2003. évi XV. törvény rendelkezései alapján minden befektetési szolgáltató köteles ügyfeleit azonosítani. A számlánkra pénzt kell utalnunk vagy befizetnünk, azért hogy részvényeket tudjunk vásárolni. Ha utalni szeretnénk, akkor a brókercég Keler Rt.-nél levő számlájára kell a pénzt utalni és a közleményben kell feltüntetnünk a kapott ügyfélszámunkat. Néhány nap elteltével már a számlánkon lesz a pénz, és adhatunk megbízást, vásárolhatunk részvényeket.

Manapság az értékpapírok nagy része nem létezik papír alapon, hanem csak egy elektronikus jel formájában. Ezeket dematerializált értékpapíroknak nevezik. A kereskedésünk ugyanúgy működik, mint a pénzforgalom. Az értékpapír számlákon utalják őket ide-oda, ezt transzferálásnak nevezik.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a bróker választásnál?


1. Internetes kereskedés
Sok brókercégnek nincs a közelünkben irodája, így kényelmetlen lenne minden megbízásnál felkeresni személyesen a brókerünket. Az Internetes kereskedés kényelmesebb, visszaigazolást kapunk, ha teljesült a megbízásunk. Ha lehetőség van kipróbálni az adott brókercég internetes terminálját, mindenképp éljünk ezzel a lehetőséggel! Általában minden valamire való brókercég rendelkezik internetes kereskedési rendszerrel.



2. Lehet-e megbízást adni telefonon, faxon, e-mailen keresztül?
Amennyiben az Internetes kereskedő felület nem elérhető, akkor lehet létfontosságú a telefonon, vagy faxon adott megbízás. Képzelje el azt az esetet, hogy súlyos veszteségeket szenvedhet el, ha nem tud megbízást adni perceken belül. Az is megtörténhet, hogy ahol éppen tartózkodik nincsen internet.

3. Mekkora minimális kereskedési összeg
A brókercég üzletpolitikájától függ, hogy nagyobb ügyfelekre szakosodnak, vagy kisebb befektetőket is szívesen látják-e. Ha a befektetni kívánt pénzösszegünk nem éri el a minimum összeget, akkor azt a céget kihúzhatja a brókercégek listájáról.

4. A megbízási jutalékok minimum díjainak a mértéke
A megbízási díjakat (vételi megbízás és eladási megbízás költségei) általában százalékban határozzák meg, minimum összeggel. Például a vételi jutalék 0,5%, de a minimum díj 500 Ft. Ebben az esetben, ha Ön kisebb összeget fektet be, akkor arra az 500 Ft minimum díj fog vonatkozni, ami már nem 0,5%-os megbízási díjat jelent. Például, ha Ön rendszeresen csak 50.000 Ft-ot tud befektetni, akkor a 0,5% megbízási díj 250 Ft lenne, de a minimum díj miatt 500 Ft-ot számolnak fel Önnek. Így valójában nem 0,5% a megbízási díj, hanem 1%.


5. Mivel kereskedhetünk
Általában a brókereknél ugyanazzal a termékkörrel lehet kereskedni, de vannak bizonyos értékpapírok, amelyek nem mindenhol elérhetők. Ilyen lehet, ha mi pont külföldi részvényeket szeretnénk vásárolni. Érdemes előre utána nézni, hogy milyen értékpapírokkal lehet kereskedni.

6. Milyen szakmai segítséget tudnak nyújtani 
Vannak brókercégek, ahol személyesen is adnak tanácsot. Van amelyiknek saját elemző részlege van és a forgalmazott részvények esetén cégelemzéseket készítenek a negyedéves jelentések után, vagy fontosabb, a cég eredményét érintő események bekövetkezése után. A legtöbb brókercég azonban a napi vagy heti elemzést készít.

7. Biztonsági szempont
Ha megtakarított pénzét másra bízza, a lehető legnagyobb elővigyázatossággal kell eljárnia. Különösen igaz ez akkor, ha közvetítő cégekre bízza a pénzét, azt remélve hogy segítségükkel, szakértelmükkel magasabb hozamot tud elérni. Bármely cégtől is kap egy kedvező ajánlatot ellenőrizze le, hogy a cég rendelkezik-e engedéllyel. Ezt a Magyar Nemzeti Banknál teheti meg. A következő linken:
http://felugyelet.mnb.hu/bal_menu/piaci_szereplok/kereso/kereses

A befektetési szolgáltatók és befektetési alapkezelők jogszabály alapján kötelesek csatlakozni a BEVA-hoz, azaz a Befektetővédelmi Alaphoz. Tehát, ha az MNB-nél bejelentett cég, akkor valószínűleg BEVA tag is. Ez azt jelenti, ha a pénzintézet, közvetítő cég nem tudja kifizetni az Ön jogos követelését, akkor a BEVA kártalanítja Önt a meghatározott feltételek mellett.

Amit mindenképpen tudnia kell, hogy a pénzelhelyezésből eredő kockázat Önt terheli. Gondoljon az értékpapírok árfolyamának változására. A bróker, a befektetési tanácsadó segítheti a döntés meghozatalát, de a felelősség az Öné. A magasabb hozam miatt Ön árfolyamkockázatot vállal. Az árfolyam változásából származó veszteséget minden esetben Önnek kell viselnie!

A BEVA védelme minden BEVA-tagnál letétbe helyezett értékpapírra kiterjed, az értékpapír fajtájától függetlenül. A védelem nem azt jelenti, hogy befektető visszakapja az értékpapírba fektetett pénzt, hanem a BEVA pénzben kifizeti az értékpapír piaci értékét. Kártalanítás abban az esetben lehetséges ha a pénzügyi szolgáltató, befektető cég az Ön befektetését jogosulatlanul felhasználta, illetve nem tudja kiadni az Ön számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!