2014. december 3., szerda

Hogyan juthatunk hozzá a támogatáshoz?

Ha pályázatunk sikeres, tehát elnyertük a támogatást, akkor a következő lépés a támogatás lehívása lesz. Ez precíz és jól szervezett munkát igényel, így egy tapasztalt projektmenedzser nagy segítségünkre lehet. Nézzük meg, hogyan is juthatunk hozzá a támogatásunkhoz.


A projektmenedzsment során a Támogatási Szerződés megkötése az első lépés. Az összeállítása a közreműködő szervezet feladata, de számos adatot, igazolást és csatolandó dokumentumot kell a rendelkezésükre bocsátanunk. Erre általában egy meghatározott időszak áll a rendelkezésünkre.


A projektünk kivitelezését, függően a kiírástól, többnyire saját kockázatra megkezdhetjük a pályázat benyújtását vagy elfogadását követően.  Azonban, megvárhatjuk a Támogatási Szerződés aláírását is, amennyiben kizárólag a pályázati forrás segítségével kívánjuk a megvalósítást végrehajtani.

Bizonyos esetekben lehetőség van előleg igénybevételére is, mely a projekt teljes megvalósítása során a rendelkezésünkre állhat. A legtöbb pályázatnál választhatunk utófinanszírozást, szállítói finanszírozást, illetve vegyes finanszírozást, valamint egyes esetekben engedményezést.


Utófinanszírozáskor a saját forrás mellett a támogatási összeget is meg kell finanszíroznunk. A szállítói finanszírozásnál csak az önerőt kell előre megfizetnünk a szállítók részére, még a vegyes finanszírozáskor egyes számlák az előbbi, mások az utóbbi módon lesznek fizetve. Ha a támogatás jogosultja egy engedményezett, akkor beszélünk engedményezésről.

A támogatás lehívható egy vagy több ütemben is. Az elszámolás során be kell nyújtanunk a pénzügyi beszámolót, ehhez kell csatolnunk a Támogatási Szerződésben rögzített fejlesztés pénzügyileg teljesített számláit, azok alátámasztó dokumentumait, szakmai beszámolót és speciális, elektronikus felületre feltöltött adatbázisból generált kérelmet.

A benyújtott dokumentumokat ellenőrzi a közreműködő szervezet, ha hiányos, kéri a javítást, majd rendelkezik a támogatás utalásáról. Utófinanszírozás esetén a kedvezményezett, szállítói finanszírozás esetében közvetlenül a szállító számlájára érkezik meg az összeg.

Tehát a támogatásszerzés folyamatában a munka nagyját a támogatások maradéktalan és hatékony lehívása jelenti. Mindehhez számos dologra kell odafigyelnünk, számos dokumentumot kell hiánytalanul benyújtanunk. 

Ha gördülékennyé és egyszerűvé akarjuk tenni a folyamatot, és nem szeretnénk hibát ejteni, kérjük szakértő segítségét! Ne kockáztassunk, bízzuk profikra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!