2014. december 12., péntek

Jön az új szocpol!

A kormány bejelentette, hogy 2015. július 1.-jén jön az új Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), régi nevén a szocpol.  Ezentúl az egygyermekes családok is kaphatnak otthontermezési támogatást.

Jövőre 4 milliárd forintot fordítanak az otthonteremtési kedvezményre, 2016-tól pedig 9-10 milliárdot. Igény esetén a szükséges többletforrásokat is biztosítják, ugyanis a keret felfelé nyitott.

A jelenlegi szocpol hátránya, hogy csak új lakás vásárlásához lehet igénybe venni, és feltétel, a kettő már megszületett vagy vállat gyermek is. A szigorú kikötéseken most enyhítettek. 

Már kérhető lesz a támogatás használt lakás vásárlására és meglévő lakás bővítésére is. Valamint már kisebb lakásokra is járni fog, már 60 négyzetméteres lakásméret elég lesz hozzá. Emellett már elegendő lesz egy gyermek.

 Házaspárok, de élettársi kapcsolatban élők is szerezhetnek támogatást, annyi különbséggel, hogy élettársak csak már meglévő gyermek után, még házastársak tervezett gyermek után is. Egy gyermek esetén 500 000 Ft, három gyermek esetén pedig 3 250 000 millió Ft támogatásban részesülhetnek. A kedvezőbb feltételekkel valószínűleg sokkal többen fognak igényt tartani a szocpolra.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény alapelve az, hogy több gyermek után több támogatás jár. Azonban más szempontokat is figyelembe vesznek, például nagyobb támogatást lehet kérni az energiatakarékosabb ingatlanok után.

A kormányszóvivői sajtótájékoztatón Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár konkrét példákkal szemléltette a lehetőségeket.

Egy 36 éves gyermektelen pár, ha egy gyermeket vállal 600 ezer forintot, még ha kettőt, akkor 800 ezer forintot igényelhet egy 60 négyzetméteres új lakás vásárlásához.

Egy 28 éves házaspár, akiknek egy gyermekük van 500 ezer forintot, akiknek 2 gyermekük van, 800 ezer forintot kaphat egy használt, 55 négyzetméteres lakótelepi lakás megvételéhez.


Egy élettársi kapcsolatban élő 29 éves pár, már meglévő gyermekük után, 1, 3 millió  Ft-ot kérhet, ha 25 négyzetméteres tetőtérrel bővítenék 70 négyzetméteres lakásukat.

155 négyzetméteres, alacsony energiafogyasztású új családi házának építéséhez, vagy használt ingatlan vásárlásához egy  37 éves négygyermekes házaspár 3 250 000 Ft támogatást szerezhet.


A táblázatból, mely a kormány honlapján található, kiderül, milyen esetben, mekkora támogatás jár:

(Forrás: http://www.kormany.hu/download/f/03/30000/CSOK%20prezent%C3%A1ci%C3%B3.pdf)


Éves szinten, az első teljes évtől, 2016-tól 12 ezer családot érinthet a támogatás. 9-10 milliárd forintos kiadással számolnak.  A bejelentéskor kihangsúlyozták, hogy a kormány célja, hogy a vágyott, tervezett gyermekek megszülessenek Magyarországon, és mivel komoly nehézséget jelent a fiataloknak az otthonteremtés, a lakhatás, ezért vezetik be a korábbi támogatási rendszert kibővítő lehetőséget.


(Forrás: 
http://www.kormany.hu/download/f/03/30000/CSOK%20prezent%C3%A1ci%C3%B3.pdf
http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/csalad-es-ifjusagugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/elo-kozvetites-kormanyszovivoi-tajekoztato-20141210)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!