2016. március 17., csütörtök

4 hiba, melyet elkövethetünk spóroláskor


Ha eldöntöttük, hogy havonta félreteszünk egy adott összeget az első lépést már megtettük, hogy nekünk is legyen megtakarításunk, melyből majd megvalósíthatjuk terveinket. Ellenben nem elég az elhatározás, ragaszkodunk is kell a kitűzött célunkhoz. Azonban sok kis hibát elkövethetünk, melyek meghiúsíthatják terveinket. 



Most összegyűjtöttünk 4 hibát, melyet elkövethetünk spóroláskor!



„Csak még pár apróságot veszek”

Vásárláskor könnyen eshetünk abba a hibába, hogy túl sok apróságot veszünk, amiket megkíván a szemünk. Egy csoki, egy rágó, egy kis cukorka…aztán mire a pénztárhoz érünk, meglepődünk, hogyan fizettünk ennyit, mikor csak pár olcsó dolgot választottunk. Azonban a sok olcsó, együtt már nem is olyan olcsó, főként, ha ez nem csak egyszer, hanem rendszeresen megesik velünk. Mielőtt bevásárolni megyünk, írjunk listát, mire van tényleg szükségünk, és ragaszkodjunk hozzá, ne vegyünk olyat, amit nem terveztünk.
„Hú, akció van”

Az áruházakban folyamatosan vannak akciók, melyeket nem lehet nem észrevenni, hiszen akkora táblákkal hirdetik. Ilyenkor hajlamosak vagyunk az adott termékből sokkal többet venni, mint amennyire szükségünk van, aztán meg később kidobjuk, mert lejár a szavatossága vagy megromlik. Mielőtt esztelenül dobálnánk az akciós termékeket bevásárlókocsinkba, mérlegeljük tényleg annyival olcsóbb-e, hogy érdemes ennyit vennünk, és valóban szükségünk van-e rá. Hiába olcsóbb valami, ha utána nem használjuk el, csak áll a polcon, majd a kukában végzi.




„Majd ami marad a hó végén, azt félreteszem”

Ahelyett, hogy akkor tennénk félre, ha épp hó végére marad valamennyi pénzünk, már különítsük el a megtakarítandó összeget, amint megkaptuk fizetésünk. Tervezzük meg, mennyit tudunk spórolni, és azt egyből rakjuk el, ne tartsuk a pénztárcánkban, mert akkor könnyen elcsábulhatunk, hogy azt is elköltsük. Így biztos nem fogunk felesleges dolgokat vásárolni. A megtakarítást is meg kell tervezni, számoljuk ki egy hónapban, mire mennyit kell fordítanunk, és mennyit tudunk félretenni, és azt tegyük is félre.




„Jó helyen van a pénz itthon”


Ha otthon gyűjtögetjük pénzünket a malacperselyben, ugyan nem veszik el, de kamatozni sem fog. Pedig, ha jól választunk megtakarítási terméket, pénzünkhöz nem csak kamatot, hanem még akár állami támogatást is kaphatunk! Nézzünk körül a pénzintézetek ajánlatai között, és válasszuk ki a céljainkhoz megfelelő megtakarítási terméket. Ha biztosra szeretnénk menni, kérjük ki pénzügyi szakértő segítségét, aki segít eligazodni a lehetőségek között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!