2016. február 24., szerda

3 szempont, melyet figyelembe kell venni, ha ingatlant keres






Sokat írtunk már arról, hogyan vásároljon ingatlant, mire figyeljen, mit kerüljön, azonban ilyen fontos döntés előtt nem árt még néhány jó tanács, és nekünk még van bőven tippünk, melyekkel megkönnyíthetjük döntését. 





Most 3 olyan tényezőt gyűjtöttünk össze, melyre mindenképp figyelni kell, mielőtt megvásárolná új otthonát.



Ismeretlen környék

Ha olyan helyen szeretne ingatlant venni, melyet nem ismer, előbb mindenképp kutasson egy kicsit. Derítse ki, milyen környéken van a kiszemelt ingatlan. Csak, mert a hirdetésben az áll, hogy nyugodt, békés városrész, még nem feltétlen igaz is. Győződjön meg a saját szemével, olvasson utána, kérdezzen meg helybélieket. Semmiképp se vásároljon úgy, hogy meg sem nézte az ingatlant személyesen. Inkább menjen el többször, különböző napszakokban, hogy felmérje, mikor milyen zajos, milyen emberek járnak arra, milyen a közbiztonság. Ne sajnálja az időt erre, hiszen azt tervezi, hogy ott fog élni, és nyilván nem mindegy Önnek sem, milyen környéken tölti majd mindennapjait.




Későbbi eladhatóság

Ha nem tervezi, hogy élete végéig az adott ingatlanban fog lakni, mindenképp gondolni kell a későbbi eladhatóságra. Például nehezíti az eladást a rossz elhelyezkedés, ha nem jó a környék, nincsenek a közelben boltok, iskola, óvoda, orvosi rendelő, gyógyszertár vagy épp buszmegálló, de az sem jó, ha túl forgalmas és zajos az utca. Egy lakásnál fontos lehet, hogy hányadik emeleten van, a legfelsőt és a földszintet sokan inkább kerülik, de olykor a lift is kizáró tényező lehet. Számíthat az ingatlan állapota, mérete, a fűtés típusa, sőt még a szomszédság is. Számos szempontot kell mérlegelni, célszerű szakértő véleményét is kikérni, aki segít, hogy minden szempontot számba vegyen, és segít jó döntést hozni.




További költségek

Attól, hogy egy ingatlant jó áron meg tud vásárolni, nem biztos, hogy hosszútávon is megéri. Mielőtt megvenné, mindenképp meg kell tudakolni, mennyi a fenntartási költsége. Például a különböző fűtéstípusok miatt eltérések lehetnek a rezsiben, de például egy lakásnál a közös költséggel is számolni kell, mely házanként más és más lehet. Valamint végig kell gondolni, mennyi ráfordítást igényel a felújítás, hol, mit kell javítani, hiszen akár olyan hibák is lehetnek, melyek miatt mélyen a zsebébe kell nyúlni. Mielőtt vásárolna, számoljon, írja össze, mennyi plusz költsége lesz az ingatlannak, hosszú távon mennyit kell költenie, és ezután mérlegelje, így is megéri-e az árát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!