2016. január 28., csütörtök

Albérlet vagy saját lakás?





Ha költözésre kerül a sor, felmerülhet a kérdés, hogy albérletre költsünk vagy inkább vásároljunk egy saját lakást. Persze a lakásvásárláshoz gyakran hitelre van szükség, így el kell gondolkodni, a hitelt vagy a bérleti díjat fizessük-e havonta.  Aki ki tud fizetni egy lakást hitel nélkül, az nyilván a vásárlás mellett dönt az esetek többségében, de még ilyenkor is van olyan helyzet, mikor inkább az albérletre eshet a választás. Különböző élethelyzetek, különböző megoldásokhoz vezetnek.





Most vessük össze az albérlet és a saját tulajdonú lakás előnyeit.  

Nézzük meg melyiket mikor célszerű választani?



1. Albérlet

Amennyiben hitel kellene a lakásvásárláshoz, akkor célszerűbb lehet az albérlet, ha előre tudjuk, hogy nem akarunk hosszú távon ott lakni, csak rövid időre keresünk lakhelyet. Például ilyen eset lehet, ha egy rövid határozott idejű munkát kapunk egy adott városban, de később nem ott akarunk új állást keresni, vagy csak néhány félév egyetem, főiskola miatt választjuk az adott helyet.  Tehát ha szeretnénk megőrizni mobilitásunk, akkor jobban járunk az albérlettel, mert könnyedén tovább állhatunk, nem kell hónapokat várnunk, mire el tudjuk adni a lakásunk.

Ahogy akkor is hasznos lehet egy kis időt albérletben tölteni, ha teljesen ismeretlen környékre költöznénk, ugyanis így tapasztalatot szerezhetünk, milyen is lenne itt élni, például milyen a közlekedés, a közbiztonság vagy épp a lakók. Így ha nem nyeri el tetszésünket, könnyedén tovább állhatunk. Például egy kellemetlen szomszédot nem kell eltűrnünk, egyszerűen keresünk egy másik albérletet. Azonban, ha mienk lenne a lakás már nehezebb dolgunk lenne, ráadásul a rossz szomszéd az ingatlan eladhatóságát is csökkenteti.


2. Saját lakás

Ha hosszú távú költözésben gondolkodunk, mert munkánk hosszú időre egy adott városhoz fog kötni minket, vagy épp családalapítás előtt állunk, akkor jobban járhatunk, ha inkább egy saját lakást veszünk, mint hogy albérletre költünk. Hiszen egy albérletben nem maradhatunk örökké, ha a tulajdonos úgy dönt, kiköltöztethet minket, felmondhatja a bérleti szerződést, és nem biztos, hogy könnyedén találunk egyből új otthont.


Valamint a saját lakás fő előnye, hogy a mienk. Úgy alakítjuk át, ahogy akarjuk. Még egy albérletnél a tulajdonosnak lehetnek kikötései, nem engedi átfesteni a falakat, vagy olyan is megesik, hogy még képet sem enged tenni a falra, az átalakításról meg jobb, ha nem is álmodozunk.  Azonban saját lakásunkat könnyedén az igényünkre szabhatjuk, és olyan lehet otthonunk, amilyen tetszik. Azonban ha egy albérletnél engedékeny a tulajdonos, akkor sem árt megfontolni, megéri-e pénzt költeni egy lakásra, ami nem is a mienk.  Saját lakást viszont hosszú távra érdemes venni, így a ráköltött pénz sem pazarlás, ráadásul a felújítás még az eladhatóságot is növeli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!