2014. november 28., péntek

Ha nem elég a megtakarítás

A Lakástakarékkal szép összegű megtakarításra tehetünk szert. Azonban ha ennél több pénzre van szükségünk lakáscélú terveinkhez, arra is van megoldás. Hiszen a megtakarítási időszak végén lakáshitel-szerződés is köthető.


A piacon jelenleg az egyik legolcsóbb hitelhez juthatunk ezzel hozzá.  A lakáshitel forint alapú, kamatai kedvezőek és fixek. Nincsenek kellemetlen meglepetések, a törlesztő részletek sem fognak okot adni az aggodalomra, mivel a feltételeket és részleteket már az aláíráskor megismerhetjük.

A megtakarítási időszak végén kell eldönteni, hogy csak a szerződésben foglalt megtakarítási összeget kívánjuk-e igénybe venni, vagy a kölcsönre is szükségünk van. Természetesen a hitel felvétel nem kötelező, csak egy lehetőség.

Azonban csak akkor jár a kölcsön, ha a megtakarítási idő elérte a szerződéses módozat szerinti minimális megtakarítási időt, valamint feltétel, hogy a szerződéses összeg lakáscélú felhasználásra legyen fordítva.  Emellett a lakáskölcsönt a lakás előtakarékoskodó vagy a kedvezményezettel rendelkező szerződés esetén kizárólag a kedvezményezett igényelheti.

Fontos, hogy lakáskölcsönt csak kiutalt szerződésre kaphatunk. Az elfogadott kiutalási időponttól számított 12 hónapon belül van lehetőségünk igényelni. Azonban, ha nem nyújtjuk be időben a szükséges dokumentumokat, és ezt nem pótoljuk további 3 hónapon belül sem, akkor a szerződésünket megszűntnek tekintik, és ezek után már nem tarthatunk igényt a lakáskölcsönre sem.  Ha a kedvezményezett kiskorú a kiutalás időpontjában, akkor viszont a határidők csak a nagykorúsága időpontjától lépnek életbe.

Az igényelhető kölcsön maximális összege a szerződéses összeg és a kiutalási időpontban várható megtakarítás különbsége lehet. Ezen az összegen belül tetszés szerint igényelhetjük a kölcsönt, nem muszáj az egészet felvenni.  Le is mondhatunk róla, azonban ha így döntünk, később már nem lesz lehetőségünk kérni.


Ha igényt tartunk a kölcsönre, a benyújtott irataink alapján hitelbírálatot végez a pénzintézet. Csak hitelképesnek minősített, 18. életévet betöltött ügyfelek kaphatják meg. A bank nem nyújt kölcsönt, ha az előtakarékoskodó vagy kedvezményezett nem nyújtja be maradéktalanul a hitelbírálathoz megkövetelt, illetve a lakáscélú felhasználás igazolására előírt dokumentumokat, nem biztosítja az előírt fedezetet, a kölcsön visszafizetését nem teszi lehetővé a jövedelme, olyan tartozása van, amelyre jogi eljárást kezdeményeztek, hátralékos vagy felmondott kölcsöne van, visszaélést követett el a bankkal szemben, vagy pedig nem természetes személy esetén csőd, felszámolási, végelszámolási eljárás van folyamatban. Ha a kölcsönnyújtást Bank megtagadja, igényjogosultságunk a megtakarítás kifizetésére korlátozódik.



Mielőtt kölcsönt vennénk fel, gondoljuk át, mire és mennyi pénzre van szükségünk. Valamint ne feledjük, ha nem kérjük, a szerződés lejártakor utólag nem tarthatunk rá igényt.


(•Az EBKM érték függ a termékmódozattól és a havi betét összegétől. EBKM állami támogatással: 4,54-13,59%, EBKM állami támogatás nélkül -1,26-2,32%.
•A számlanyitási díj mértéke a szerződéses összeg 1,0 százaléka. Meghatározott ügyfélcsoportok számára lehetséges a számlanyitás csökkentett – a szerződéses összeg 0,75,0,50, 0,25, vagy 0,00%-ával megegyező – számlanyitási díjjal. Részletes feltételekről érdeklődjön szakértő tanácsadónknál.
•Lakástakarék hitel igénylése esetén a THM 5,75-9,58 % feltételektől függően.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönjük!